Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Breda

Zoeken naar een kamer in Breda kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of cool appartement om te delen met vrienden hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Breda wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Breda? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op de pagina kameraanbod in Breda.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Breda

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar veel (eerstejaars)studenten gaan pas in de zomer op zoek naar een kamer. Hierdoor is de kamermarkt tijdens de zomermaanden nóg drukker en is er veel concurrentie. Veel huiseigenaren met nieuwe panden en bewoners van studentenhuizen beginnen vaak al in mei met de zoektocht naar nieuwe bewoners. De gouden tip blijft daarom om zo vroeg mogelijk te beginnen met zoeken, zeker in Breda! Maar hoe vind je dan die leuke kamer in Breda? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer vind je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders in Breda

Zodra je weet dat je op kamers wilt schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningbouwverenigingen. Vaak geldt bij woningen van een wooncoöperatie namelijk dat hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt. Je hebt dan voorrang op mensen die zich later hebben ingeschreven dan jij. Een studenten woningbouwvereniging in Breda is bijvoorbeeld Klik voor Kamers. Deze wooncoöperatie biedt studentenwoningen aan die je op basis van inschrijftijd of loting kunt bemachtigen. Ook krijg je de woning in sommige gevallen als je de eerste reageerder bent. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet biedt een groot overzicht van studentenkamers en is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht van studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers in die periode.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging! 

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Om op kamers te reageren op kamers moet je een betaald premium abonnement afsluiten. 

Schakel je netwerk in voor een kamer in Breda

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Breda zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Breda voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Breda

Je kunt natuurlijk een berichtje op al je social media plaatsen waarin je laat weten dat je op zoek bent naar woonruimte in Breda. Zet er in ieder geval in waar je naar op zoek bent en wat je budget is. Wie weet heeft iemand wel de perfecte kamer voor jou! Word ook lid van Facebookpagina's en -groepen waar kamers worden aangeboden. Bij dit soort kamers moet je vaak wel hospiteren, maar hierdoor leer je wel meteen je toekomstige huisgenoten kennen! Dit zijn drie Facebookpagina's om snel een kamer te vinden in Breda:

Tijdelijke kamers in Breda

Lukt het niet om een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Breda. Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het leven van Breda bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuispagina van DUO.

"Ik zoek een kamer in Breda" op een ouderwets prikbord

Het lijkt misschien niet helemaal van nu, maar in je zoektocht naar een kamer moet je alle beschikbare middelen inzetten! Je hebt vast wel eens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Breda, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en, 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Breda

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees meer over antikraak in Breda op onze pagina over antikraak.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Breda

Staar je niet blind op een kamer vinden in het centrum van Breda. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Breda, zoals Tilburg, Roosendaal of Waalwijk. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- om de hoek van de leukste studentenkroeg in Breda, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het (studenten)leven in Breda en zo hoor je sneller of er ergens een kamer vrijkomt.

Blijf in Breda niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Wees ook niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Breda altijd leuke dingen te doen zijn

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met je beste vrienden wonen is superleuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis, en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen!

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.