U bent hier

Van mbo naar hbo

Ben je in het bezit van een niveau 3 of 4 diploma van het mbo en denk je erover om door te studeren? Een hbo-diploma vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. En jij als mbo'er hebt veel voordelen als je de overstap maakt. Je bent gewend om in een projectgroep te werken, om zelfstandig te werken, je beschikt over kennis van jouw vakgebied en hebt praktijkervaring die je bijvoorbeeld tijdens je stages hebt opgedaan.

Wat kun je verwachten op het hbo?

Tegenwoordig stellen werkgevers hogere eisen bij het aannemen van nieuwe werknemers. Het is dus nooit verkeerd om door te studeren ;). Mocht je twijfelen, dan kan je altijd een introductiegesprek aanvragen bij een van de hogescholen waar het jou leuk lijkt om te studeren. Zij hebben vaak genoeg te maken met mbo-studenten die naar het hbo gaan, dus ze kunnen jou goed advies geven. Toch is het hbo wel echt anders dan het mbo. Dingen die ons opvielen zijn:

Leeftijdsverschil tussen klasgenoten

Het eerste wat je opvalt, is dat de leeftijd van de studenten in jouw klas of groep erg verschilt. Dit komt doordat een deel van je klasgenoten direct is doorgestroomd vanaf de middelbare school, anderen zijn bezig met een tweede studie en weer anderen (zoals jij) hebben eerst een mbo-opleiding gevolgd. De kans is dus groot dat je zelf wat ouder bent en in de klas komt met mensen van 17. Dit is in het begin even wennen, maar je bent er in no time aan gewend. Pluspunt: je hebt altijd wel een aantal leeftijdsgenootjes in je klas zitten ;).

Niveauverschil

Ook het startniveau verschilt heel erg per persoon. Over het algemeen hebben de studenten die van de havo afkomen net een andere denkwijze dan mensen van het mbo. Laat je hierdoor niet afschrikken! Dit komt doordat het niveau van havisten beter aansluit op het hbo dan het niveau van mbo’ers. Na enige tijd merk je dat dit verschilt afneemt.

Thuisstudie

Laten we ook de hoeveelheid huiswerk of thuisstudie niet vergeten. Je merkt dat je vanaf dag 1 al opdrachten moet maken om ervoor te zorgen dat je bijblijft. Als je dit in de eerste weken niet doet, gaat het heel lastig worden om een inhaalslag te maken. Zorg er dus voor dat je gemotiveerd naar de hogeschool gaat, je opdrachten op tijd maakt en bijblijft met lezen.

Bindend studieadvies (BSA)

Nog zo'n verschil: op het hbo (en wo) is er in het eerste jaar een bindend studieadvies (BSA). Als je op de opleiding wilt blijven, heb je in het eerste jaar een positief bindend studieadvies nodig. Om een positief BSA te krijgen, moet je een bepaald aantal punten halen in het eerste jaar. Hoeveel punten dit zijn, verschilt per opleiding. Als je niet genoeg punten haalt in het eerste jaar, moet je met de opleiding stoppen. Je mag het daaropvolgende collegejaar ook niet opnieuw beginnen aan dezelfde opleiding op dezelfde hogeschool als je een negatief BSA hebt gekregen. Houd hier dus rekening mee! 

Last but not least: plezier!

Als laatste zal je merken dat het hbo ook onwijs veel leuke dingen met zich meebrengt. Denk hierbij aan een studietrip naar het buitenland of een stage bij een gaaf bedrijf. Ook zijn er allemaal studentenverenigingen die jou er graag bij willen hebben! Ten slotte krijg je met je hbo-pasje natuurlijk toegang tot de leukste studentenfeesten ;).

Tip: lees ook het interview met Judith, die van het mbo naar het hbo is gegaan.

Stages tijdens het hbo

Op het hbo moeten de studenten ook stages lopen. Als je van het mbo komt heb je hier natuurlijk al wat ervaring mee. Doe hier dus je voordeel mee en benoem dit bijvoorbeeld in je sollicitatie.

Voorbereiden op het hbo

Studeren op het hbo is wel daadwerkelijk anders dan op het mbo, je moet veel zelfstandiger werken en de studiedruk ligt ook aanzienlijk hoger. Om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, is het goed om je eens aan te melden voor een meeloopdag of een opendag bij een hbo-opleiding naar keuze. Ook kun je eens rondkijken in je vriendenkring of er hbo'ers zijn die jouw wat tips kunnen geven. 

Tip: lees ook onze tips voor het eerste jaar op het hbo om een beter beeld te krijgen van een hbo-opleiding.

Geen studiefinanciering

Helaas krijg je tegenwoordig geen studiefinanciering meer. Bekijk dus vooraf goed wat jouw hbo-studie kost en bedenk ook hoe je dit gaat financieren. Je kunt een lening aangaan bij DUO, je kunt ook kijken of je ouders misschien willen meebetalen of er zelf voor werken. Er is tegenwoordig geen limiet meer hoeveel je mag verdienen naast je studiefinanciering.

Lees ook

studie sleur
Abonneren op