Skip to main content

Zoek hier jouw studenten informatie!

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Yes! Eindelijk heb jij je diploma van de middelbare school binnen en nu wil je studeren. Of misschien wil je wel de overstap maken van mbo naar hbo. Maar wat zijn de toelatingseisen van hogescholen en universiteiten? Wij gingen op onderzoek uit en zetten alle toelatingseisen op een rijtje. Zo kun jij makkelijk zien of je voldoet aan de eisen om te starten aan een hogeschool of universiteit.

Toelatingseisen hbo

Met een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kun je een opleiding naar keuze volgen aan een hogeschool in Nederland. Ben je in het bezit van één van deze diploma’s, dan voldoe je aan de eisen voor het volgen van een hbo-opleiding aan een hogeschool. Voor sommige opleidingen heb je wel een bepaald vakkenpakket of profiel nodig. Houd hier dus rekening mee als je al vroeg weet wat je zou willen studeren. Ook moet je soms een toelatingstoets maken, op gesprek komen of een auditie doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel kunstopleidingen.

Tip: wil je meer weten over hoe het is om een hbo-opleiding te volgen? Lees dan ook hoe het is om van havo naar hbo of van vwo naar hbo te gaan!

Toelatingseisen universiteiten

Wil jij studeren aan de universiteit? Dan heb je een vwo-diploma nodig. In sommige gevallen kan je ook met je propedeuse van het hbo doorstromen naar de universiteit als je deze in één keer hebt gehaald, maar dat is niet altijd het geval. Voor welke opleiding je wordt toegelaten met een hbo-propedeuse is afhankelijk van je vooropleiding. Je toelating op de universiteit - met een hbo-propedeuse als vooropleiding - wordt bepaald door de Admission Office, de toelatingscommissie van de universiteit. Je wordt als volgt ‘beoordeeld’ door de Admission Office. Je meldt je via Studielink met je DigiD aan voor de opleiding naar keuze. Vervolgens ontvang je informatie over hoe je de vereiste documenten (zoals diploma’s) moet aanleveren. Op basis van deze officiële documenten wordt bepaald of jij wordt toegelaten. Je wordt hier via de mail over op de hoogte gehouden.

Tip: wil je meer weten over hoe het is om een opleiding aan de universiteit te doen? Lees dan ook hoe het is om van vwo naar universiteit of van hbo naar universiteit te gaan.

Toelating op basis van numerus fixus

Sommige opleidingen zijn zo populair, dat er een numerus fixus (beperkt aantal studenten dat wordt toegelaten) bestaat. Bij deze opleidingen komen meer aanmeldingen binnen, dan dat er plaatsen zijn. Studenten krijgen toegang tot deze opleidingen door een selectie op specifieke criteria zoals een vooropleiding. Soms wordt er ook gekeken naar de cijfers die je hebt gehaald en of je op basis van je karakter bij de opleiding past. Kijk op de website van de desbetreffende hogeschool of universiteit of een numerus fixus op de door jou gekozen opleiding van toepassing is.

Toelating zonder een juist diploma

Heb niet het juiste diploma? Dan kan een hogeschool of universiteit je toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Voor de toelatingstest moet je 21 jaar of ouder zijn, de toelatingstest wordt daarom ook wel eens de 21+ toets genoemd. Bij kunstopleidingen hoef je geen 21 jaar of ouder te zijn voor het toelatingsonderzoek. Hier bepaalt het bestuur van de universiteit of hbo-opleiding of je aan het onderzoek kunt deelnemen. Er wordt tijdens de toets onderzoek gedaan naar jouw kennisniveau en of deze voldoende is om de gewenste studie te volgen. In de OER (onderwijs- en examenregeling) kun je alle eisen voor het toelatingsonderzoek vinden. Dit is een uitgave van de desbetreffende universiteit of hogeschool en verschilt per opleiding en onderwijsinstelling. In de OER vind je informatie over de inhoud van de studie, de tentamens en examens.

Toelating met een buitenlands diploma

Heb jij een buitenlands of een ander soort Nederlands diploma? Dan kun je het beste bij de opleiding van jouw keuze informeren naar de toelatingsmogelijkheden. Als je niet weet of jouw buitenlandse diploma overeenkomt met de toelatingseisen, dan kun je een diplomawaardering aanvragen.

Toelating met een havo- of vwo-diploma oude stijl

Ben jij vóór 2007 geslaagd voor de havo of het vwo? Dan heb jij een diploma ‘oude stijl’. Dit houdt in dat je niet automatisch wordt toegelaten op een hogeschool of universiteit. Een oud diploma is gebaseerd op vakkenpakketten. Tegenwoordig worden opleidingsprogramma’s van hogescholen en universiteiten gebaseerd op profielen van de ‘tweede fase’ van de middelbare school. De toelatingseisen zijn daar nu ook op ingesteld. De Admission Office – die we eerder in dit artikel toelichtten – van de hogeschool of universiteit bepaalt of jij met een diploma ‘oude stijl’ wordt toegelaten. Voor de toelating kun je dezelfde stappen doorlopen als vermeld onder het kopje “toelating zonder juist diploma”.

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.