Skip to main content
Overstappen van mbo naar hbo

Ben je in het bezit van een niveau 4 diploma van het mbo en denk je erover om door te studeren? Jij als mbo'er hebt veel voordelen als je de overstap naar een hbo-studie maakt. Waarom? Je bent gewend om in een projectgroep te werken, je beschikt over basiskennis van jouw vakgebied en hebt al praktijkervaring opgedaan tijdens de stages. Allemaal skills die jij meeneemt naar het hbo en waarmee jij een streepje voor hebt op je medestudenten die net van de middelbare school komen. Om van mbo naar hbo te gaan moet je wel voldoen aan een aantal toelatingseisen.

Stap jij over van mbo naar hbo? We kunnen ons voorstellen dat het spannend is om te starten met een hbo-studie. We helpen je graag met wat 'stress release' en zochten uit waar je allemaal aan moet denken. Wat moet je regelen als je overstapt van mbo naar het hbo? Hoe kun jij je op het hbo voorbereiden? Wat zijn de voordelen van een hbo-studie en hoe kan je een hbo-opleiding financieren? We vertellen het hieronder!

Wat moet ik regelen als ik van mbo naar hbo ga?

Je maakt de overstap van mbo naar hbo. Het is dan belangrijk om de volgende zaken goed te regelen:

Let op: heb je eerder studiefinanciering ontvangen? Je wijzigt dan alleen je opleidingsgegevens via Mijn DUO. De studiefinanciering die je hebt ontvangen tijdens de mbo-opleiding telt niet mee voor het hbo. Als je overstapt van een voltijd mbo-opleiding naar een hbo-opleiding kan je ook tegemoetkoming, studiefinanciering en reisproduct krijgen tussen je oude en nieuwe opleiding. Dit noemen ze ook wel overbrugging. Meer informatie hierover vind je op de website van DUO.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het hbo?

Studeren aan een hogeschool is anders dan een mbo-opleiding volgen. Bij een hbo-studie ligt de nadruk op zelfstandig werken en de studiedruk ligt een stuk hoger dan op het mbo. Om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, hebben wij een aantal tips om met de juiste motivatie aan een hbo-studie te beginnen.

Tip 1: zorg dat je de juiste motivatie hebt om door te studeren

Stel jezelf de vraag: waarom wil ik studeren aan het hbo? Goede redenen om te starten met een hbo-studie komen vanuit jezelf. Een goede reden kan zijn dat je het een prettig idee vindt om meer ‘bagage’ te hebben als je de arbeidsmarkt op stapt. Wellicht dat je interesse hebt om meer kennis op te doen over jouw vakgebied. Of misschien is voor jouw droombaan een hbo-opleiding vereist.

Minder goede redenen om een hbo-diploma te halen komen vanuit anderen. Misschien vinden je ouders het belangrijk dat je doorstudeert of heb je het idee dat anderen je slimmer of interessanter vinden als je een hbo-studie afrondt. Bedenk dan dat Steve Jobs van Apple en Mark Zuckerberg van Facebook een miljardenbedrijf hebben opgebouwd zonder enig diploma! Begrijp ons niet verkeerd: we motiveren iedereen om een mbo-, hbo- of wo-opleiding te volgen. Maar we stimuleren wél om dit om de juiste reden te doen. Doe het dus altijd voor jezelf en nooit voor anderen!

Tip 2: bezoek open dagen of meld je aan voor een meeloopdag

Elke hogeschool organiseert 1 of 2 keer per jaar een open dag of meeloopdag waar je algemene informatie krijgt over de hbo-opleidingen. Dit soort dagen geven je de mogelijkheid om vragen te stellen aan docenten en studenten van het hbo. Je krijgt een goed beeld van studeren aan het hbo én de studie die je wilt volgen. Soms verandert het beeld van een hogeschool of studie. Je kunt dan je studiekeuze nog bijsturen.

Op de website van de hogeschool waar je wil studeren, vind je de data van de open dagen en meeloopdagen. Het is ook mogelijk om een introductiegesprek aan te vragen bij een hogeschool. Hogescholen hebben vaker te maken met mbo-studenten die een overstap willen maken naar het hbo. In een introductiegesprek krijg jij direct reactie op jouw vragen en eventuele twijfels.

Tip 3: bedenk of jouw persoonlijke manier van leren past bij het hbo

Start je aan het hbo, dan krijg je te maken met een hogere studiedruk. De studiedruk bestaat uit de hoeveelheid studiestof die je moet opnemen en de moeilijkheidsgraad van het studiemateriaal. Je kunt je voorbereiden op het vereiste hbo-niveau door het maken van de 21+ test. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of jouw kennisniveau voldoende is om een studie aan het hbo te kunnen volgen. Soms moet je ook een toelatingstest maken als je een hbo-opleiding wil doen. Tijdens deze test wordt er dan meteen gekeken of je het niveau van de opleiding aan kan.

Tip 4: houd rekening met de verschillen tussen mbo en hbo

Er zijn verschillen tussen het mbo en hbo waar je misschien even aan moet wennen. Zo zijn er grotere leeftijdsverschillen, hebben alle studenten een andere vooropleiding en moet je meer thuis doen aan je studie. Bedenk dat je van al deze verschillen wat kunt leren en vaak went het na een tijdje vanzelf. Ook heb je op het hbo een bindend studieadvies wat inhoudt dat je een bepaald aantal punten van de hbo-opleiding in het eerste jaar moet halen om op de opleiding te mogen blijven. Zo lang je van dit soort verschillen op de hoogte bent en je hier goed op voorbereid, komt het echt wel goed!

Voordelen van een hbo-opleiding

Goed, nu door naar de voordelen! Welke voordelen bieden een hbo-diploma als jij na het mbo een hbo-opleiding gaat doen?

Meer werkervaring door hbo-stage

Vraag aan een afgestudeerde hbo'er van welk studie-onderdeel hij het meest heeft geleerd en het antwoord luidt: "mijn stageperiode". Tijdens een stage leer je niet alleen jezelf, maar ook jouw toekomstige werkveld beter kennen. Op het hbo is het (vaak) verplicht om stage te lopen. Steeds meer werkgevers stellen bredere eisen aan werknemers. Niet je opleiding, maar praktijkervaring is belangrijk. Stagelopen op hbo-niveau kan dus waardevol zijn als je straks gaat solliciteren.

Een hbo-diploma biedt meer keuze op de arbeidsmarkt

Heb je al rondgekeken naar leuke banen? Misschien heb je voor jouw droombaan voldoende aan een mbo-diploma en heb je een hbo-diploma helemaal niet nodig. Maar het kan ook voorkomen dat je steeds tegen de functie-eisen aanloopt in vacatures. Veel functies vragen namelijk om een hbo- of wo-diploma. Zoals we eerder al zeiden: een hbo-diploma garandeert geen succesvolle carrière. Het biedt jou simpelweg meer keuze op de arbeidsmarkt. Weet je nog niet wat jouw droombaan is, heb je nog geen 'zin' om fulltime te werken of heb je het idee dat een hbo-studie bij jou past? Dan kan het ook goed zijn om de overstap van mbo naar hbo te maken.

Tip: lees ook het interview met Judith, die van het mbo naar het hbo is gegaan.

Denk aan de financiering van een hbo-studie

Zet vóórdat je besluit om te starten met een nieuwe studie de financiële consequenties op een rij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Helaas krijg je tegenwoordig geen studiefinanciering meer en moeten de meeste studenten lenen. Bekijk daarom goed wat het kost om een hbo-studie te volgen en bedenk of je bereid bent om hiervoor geld te lenen. Soms kun je nog wel een aanvullende beurs krijgen als je ouders een laag inkomen hebben. Als je zelf voor je opleiding moet betalen, heb je de volgende mogelijkheden.

  • Een lening aangaan bij DUO. DUO biedt goede voorwaarden om te lenen. Denk goed na of je na je studie een (hoge) studieschuld wilt hebben. Dit heeft gevolgen voor maandlasten in de toekomst en voor het aanvragen van een hypotheek.
  • Werken naast je studie. In elke studentenstad vind je leuke bijbanen. Tegenwoordig is er geen limiet met betrekking tot bijverdienen naast je studiefinanciering. Naast het financiële voordeel van een bijbaan, biedt een (studiegerelateerde) bijbaan ook relevante werkervaring.
  • Misschien ben jij een van de gelukkigen en zijn je ouders bereid om je studie te bekostigen of kan je van hen lenen.

Heb jij alle informatie gevonden over de overstap van mbo naar hbo? We horen het graag als je informatie mist. Laat het ons weten via redactie@studentensteden.nl en we gaan op zoek naar het antwoord op je vraag.

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.