U bent hier

Antikraak wonen in Breda

Antikraak is een beveiligingsmethode voor panden die leeg staan in Breda, in afwachting van (ver)koop, sloop of renovatie. Door tijdelijke woonruimtes in leegstaand vastgoed aan te bieden, verkleint de eigenaar het risico op inbraak of schade. Leegstaande kantoorgebouwen, scholen, zorgcentra, villa’s, appartementencomplexen, kerken en overheidsgebouwen kunnen allemaal ingezet worden als antikraakobject in Breda.

Hoe kun je je inschrijven voor antikraak in Breda?

Wil jij op de hoogte zijn van het antikraak- en kameraanbod in Breda? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en krijg maandelijks de nieuwste kamers en antikraakwoningen in je mail!

Is antikraak wonen iets voor jou?

Antikraak wonen kan heel aantrekkelijk zijn in je studententijd. Maar het moet wel bij je passen, want je moet flexibel ingesteld zijn. Om goedkoop te wonen, de stad op verschillende locaties te leren kennen en om snel aan woonruimte te komen is antikraak zeer geschikt.

Antikraak wonen betekent:

 • Wonen op unieke locaties: van midden in het centrum van Breda tot in de Brabantse de natuur.
 • Wonen in ruime kamers: genoeg ruimte voor je supersized chill bank en kingsize bed dus.
 • Goedkoop wonen: zo houd je meer geld over voor de kroeg op donderdagavond.
 • Dynamisch wonen: dus perfect als je houdt van avontuur. Je leert Breda door het wonen op diverse locaties snel en goed kennen.
 • Snel geregeld: geen moeilijke contracten. Lekker makkelijk dus!
 • Industrieel wonen: in gordijnen en een vloer hoef je niet te investeren, want een woonruimte met een industriële sfeer is helemaal van nu!

Als je geluk hebt, kun je voor een goede prijs in de mooiste panden in Breda wonen. Om antikraak te wonen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de exacte antikraakvoorwaarden onderaan dit artikel. Antikraak een kamer bewonen is wel iets anders dan een kamer huren. Er zijn namelijk ook een aantal nadelen waar je goed over moet nadenken.

De nadelen van antikraak wonen

Antikraak heeft ook een aantal nadelen. We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet. Lees ze aandachtig door, zodat een goede keuze kan maken of je antikraak wil wonen of toch liever een kamer wil huren in Breda.

Antikraak wonen betekent namelijk ook:

 • Flexibel wonen en vaak verhuizen. Woon je antikraak, dan is de kans aanwezig dat je regelmatig moet verhuizen. Je bruikleenovereenkomst (die krijg je in plaats van een huurovereenkomst) kan ieder moment opgezegd worden. Meestal heb je weinig tijd om een nieuwe woning te vinden. Sommige antikraakorganisaties helpen je met het vinden van een nieuwe woning. Dit is meer uitzondering dan regel, dus verkoop je verhuisdozen niet als je antikraak woont. Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en jarenlang antikraak wonen op dezelfde locatie.
 • Verantwoordelijkheid nemen en het netjes houden van je woonruimte. Antikraakpanden staan meestal in de wacht voor de sloop of verkoop. Het kan gebeuren dat de eigenaar of makelaar het pand wil bezichtigen, dus je moet je woonruimte netjes houden. De eigenaar heeft te allen tijde recht om zonder aankondiging het pand en jouw woonruimte te betreden. Antikraakbewoners worden, net als gewone huurders, geacht de woning in de oorspronkelijke staat terug te geven.
 • Wonen met weinig rechten. Je hebt bij antikraak geen recht op huurbescherming. Dit heb je wel als je een kamer huurt. Je kan bijvoorbeeld zonder opgave van reden uit de woning gezet worden. Dit kan al als je een feestje geeft en er volgens de eigenaar schade aan de woning is toegebracht. Daarnaast heb je geen recht op huurtoeslag. Wil je meer weten over huurtoeslag? Kijk dan ook op onze pagina over huurtoeslag.
 • Flexibel zijn. We zeggen het nog een keertje: antikraak betekent uber flexibel zijn. Ga je lang op vakantie? Dan heeft de eigenaar van het pand bijvoorbeeld het recht om je kamer te verhuren gedurende de lengte van je vakantie of reis.

Heb meer vragen over antikraak wonen? Stuur ons dan een berichtje via: breda@studentensteden.nl.

Antikraak: een overeenkomst in plaats van een huurcontract

Bij antikraak krijg je een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst. Dit is een groot verschil, want je hebt bij een bruikleenovereenkomst geen huurbescherming en geen recht op huurtoeslag. Bij een bruikleenovereenkomst is er een opzegtermijn van minimaal 28 dagen met uitzondering van calamiteiten.

De regels van antikraak wonen voor verhuurder en bewoner

Sinds 2010 bestaat het keurmerk leegstandbeheer. Hierin staan eisen waaraan een antikraakverhuurder moet voldoen, voordat deze mag verhuren. De eigenaar van het pand moet aan een inspectielijst voldoen die wordt opgesteld door het keurmerk leegstandbeheer. De inspectielijst van dit jaar kun je vinden op de website van het keurmerk leegstandbeheer.

Antikraakbewoners wonen vaak heel goedkoop. Antikraakbewoners betalen meestal een tarief tussen de € 75,- en € 500,- afhankelijk van het antikraakobject. Vaak wordt werkend sanitair en een douche gegarandeerd. De eigenaar is niet plichtig om aan overig onderhoud te voldoen.

Ook vertelden we al eerder dat de eigenaars van antikraakpanden het recht behouden om elk moment de woning te bezoeken. Op elk moment kan er dus iemand aan de deur komen om te controleren of het huis nog wel netjes wordt onderhouden.

Wat zijn de voorwaarden van antikraak wonen?

Om in aanmerking te komen voor een antikraakwoning, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder (als minderjarige kom je niet in aanmerking voor antikraak).
 • Je hebt een aantoonbaar vast inkomen (salaris, studiefinanciering of uitkering).
 • Je bent verzekerd tegen ziektekosten en hebt een WA- en inboedelverzekering.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning.
 • Je bent bereid je in te schrijven op het adres waar je tijdelijk antikraak wilt wonen.
 • Je hebt bij voorkeur geen huisdieren (in veel antikraakwoningen zijn huisdieren niet toegestaan).
 • Je moet direct beschikbaar zijn om te verhuizen (als je je inschrijft).
 • Je moet kunnen overleggen: geldig legitimatiebewijs, pasje ziektekostenverzekering, polis WA-verzekering, recente inkomensverklaring, recent bankafschrift en pasfoto.

Ook leuk! Een antikraakwerkruimte in Breda

Je kunt niet alleen antikraak wonen, maar ook antikraak werken! Wil je als student gaan ondernemen en zoek je een goedkope, flexibele werkruimte? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een kantoorruimte antikraak. Wil je meer weten over ondernemen? We hebben alle informatie over ondernemen als student voor je op een rijtje gezet.

Antikraak niks voor jou? Huur een gewone kamer in Breda

Wil je in Breda wonen en kom je niet in aanmerking voor antikraak, wil je niet antikraak wonen of heb je gewoon snel een kamer nodig? Bekijk dan ook eens ons overzicht met kamers in Breda of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogt te blijven van het laatste kameraanbod.

Lees ook

Abonneren op