U bent hier

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen ''bekostigd'' en ''niet-bekostigd onderwijs'' tegen. Wat houdt dat nu in? Wij leggen het uit!

Bekostigd onderwijs

Bij het bekostigd onderwijs betaalt de overheid de hogescholen of universiteiten om opleidingen te verzorgen. Dit wordt ook wel regulier onderwijs genoemd.

Particulier onderwijs (niet-bekostigd)

Nederland heeft een aantal particuliere hogescholen. Denk bijvoorbeeld aan de NTI en LOI. Ook zijn er een paar particuliere universiteiten (Universiteit Nyenrode). Deze particuliere kennisinstellingen krijgen geen geld van de overheid. Ze kunnen wel hun bachelor- en masteropleidingen laten goedkeuren door de overheid. Als de opleidingen voldoen aan de maatstaven van de overheid, worden ze geaccrediteerd. Dit betekent dat het diploma rechtsgeldig is in binnen- en buitenland en dat je ook een lening bij DUO kunt krijgen voor de opleiding.

De kosten tussen het particulier onderwijs en bekostigd onderwijs kunnen erg verschillen. Particulier onderwijs is meestal iets duurder dan het bekostigd onderwijs. Zij hoeven zich niet te houden aan het wettelijke of instellingscollegegeld. Bij een particuliere kennisinstelling heb je vaak meer flexibiliteit als het gaat om studietempo, lestijden en studeren op afstand. Bij sommige instellingen kan je zelfs thuis studeren.

Lees ook de volgende pagina's voor meer informatie over opleidingen: 

Tip: wil je dit soort handige informatie voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Lees ook

Abonneren op