U bent hier

DUO

DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs van de Rijksoverheid, faciliteert de financiering en informatie die studenten en onderwijsinstellingen nodig hebben om onderwijs te volgen / aan te bieden. DUO is ook verantwoordelijk voor alle informatie rondom o.a. je studentenreisproduct, het aanvragen van een lening en het volgen van een masteropleiding. Wijzigingen in je studie- en woonsituatie hebben invloed op je studiefinanciering en / of lening. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent. We hebben de highlights die je moet weten vanuit DUO voor je op een rijtje gezet.

Tip: Wil je - naast leuk studentennieuws – geïnformeerd worden over de laatste wijzigingen vanuit DUO? Schrijf je dan in voor de onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.  

Waar ken jij DUO van?

Bij DUO denk je waarschijnlijk als eerste aan de instelling die jouw studiefinanciering beheert en waarbij je terecht kan voor vragen over je lening. Dat is waar, maar DUO is ook meer dan dat. DUO is als overkoepelend onderwijs orgaan van de overheid verantwoordelijk voor alle financiële en administratieve zaken rondom jouw studietijd. DUO is dus meer dan alleen studiefinanciering, je kunt er terecht met al je vragen rondom je studie situatie. Denk je er bijvoorbeeld over om naast je studie te gaan ondernemen? Win dan eerst informatie in bij DUO om erachter te komen wat dit voor invloed heeft op jouw situatie.

Ben je van plan om te ondernemen? We schreven eerder een artikel over ondernemen als student.

Waarmee kun je bij DUO terecht?

We vertelden het net al, DUO is verantwoordelijk voor alle financiële en administratieve zaken rondom jouw studietijd. Een aantal situaties die misschien op jou van toepassing zijn en waar DUO je mee kan helpen. 

Ik ga studeren 

Als je gaat studeren heb je in ieder geval recht op studiefinanciering in de vorm van: een lening, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet. Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je ook via DUO een aanvullende beurs krijgen. Val je onder het oude stelsel (betekent dat je voor september 2015 bent begonnen met studeren) van studiefinanciering dan heb je recht op een basisbeurs van 4 jaar. Ben je per of na september 2015 gestart met studeren? Dan is je studiefinanciering een lening die je, met uitzondering van je reisproduct en je aanvullende beurs, na het afronden van je studie moet terug betalen. Heb je binnen 10 jaar geen diploma gehaald? Dan moet je bovenop je lening ook je reisproduct en aanvullende beurs terugbetalen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Op de pagina van DUO kun je lezen hoe studiefinanciering precies voor jou werkt.

Ik wil de overstap maken van mbo naar hbo

Je hebt je mbo (bijna) afgerond en wilt doorstuderen. Als er minder dan vier maanden tussen het afronden van je mbo-opleiding en de start van je hbo-opleiding zit kan je ter overbrugging je studiefinanciering behouden en je studentenreisproduct blijven gebruiken. Stap je van mbo over naar hbo dan moet je de inschrijving van je hbo regelen via studielink. Ben je vóór september 2015 begonnen met studeren? Alle maanden dat je al studiefinanciering hebt gekregen, dus ook de gehele duur van je mbo, tellen niet mee voor je totale studiefinanciering. Je begint dus weer opnieuw en ontvangt voor een hbo of universitaire studie in totaal 7 jaar studiefinanciering. Ben je ná september 2015 gaan studeren? Je studiefinanciering wordt omgezet naar een lening. Kijk voor alle informatie en voorwaarden voor het oude stelsel studiefinanciering op de website van DUO.

Tip: lees ook alle informatie over het overstappen van mbo naar hbo

Ik heb studievertraging

Ga je door hertentamens, een reis of stage langer over je studie doen? Wijzig dan zelf de einddatum van je studie in Mijn DUO, zodat je studiefinanciering niet te vroeg wordt stopgezet. In sommige gevallen kan je, bij studievertraging, je prestatiebeurs laten verlengen of omzetten in een gift. Wil je weten in welke situatie dit het geval is? Kijk dan op de pagina veelgestelde vragen op de website van DUO.

Belangrijke weetjes over DUO

  • Iedereen heeft recht op studiefinanciering in de vorm van : een lening, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet.
  • Collegekrediet betekent het afsluiten van een lening als je je collegegeld niet kan betalen. Na je studie moet je het geleende bedrag terugbetalen, inclusief rente.
  • Je hebt totaal 7 jaar recht op studiefinanciering: tijdens de cursusduur van je opleiding en 3 jaar daarna. 
  • Je moet je recht op studiefinanciering opnemen binnen 10 jaar nadat je voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen.
  • Behaal je binnen 10 jaar geen diploma? Dan betaal je de verstrekte lening, je studentenreisproduct en eventueel aanvullende beurs terug.
  • Ben je per of na september 2015 begonnen met je studie? Dan mag je onbeperkt bijverdienen. Ben je voor september 2015 begonnen? Dan gelden er regels m.b.t. het bijverdienen naast je studie.

Wil je meer weten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte worden gehouden of raadpleeg de website van DUO.

Lees ook

Abonneren op