← Terug naar overzicht

Carnaval vieren in Breda 2020!

Hoe viert men Carnaval in Breda

Carnaval is een erg belangrijk feest in Breda. Carnaval is eigenlijk van oorsprong een katholiek gebruik en wordt vooral in het Zuiden van Nederland in de provincies Noord-Brabant en Limburg gevierd. Ik zal je er vertellen hoe het er hier aan toe gaat tijdens carnaval!

Kielegat

De stad Breda krijgt tijdens het Carnaval een andere naam, namelijk Kielegat. Ieder jaar tijdens Carnaval krijgen de meeste dorpen en steden in Noord-Brabant voor vier dagen een alternatieve plaatsnaam. Bij de meeste steden en dorpen wordt dan figuurlijk de sleutel van de stad overgedragen door de burgemeester van de desbetreffende plaats aan Prins Carnaval, en dan is de stad even voor het feestende carnavalspubliek. De naam Kielegat verwijst naar de boerenkiel, wat een traditioneel kostuum is bij het boerencarnaval dat in Brabant gevierd wordt. De tijdelijke alternatieve plaatsnaam is voor veel mensen buiten Brabant erg verwarrend tijdens Carnaval. De eerste keer dat ik tijdens de Carnavals periode naar Breda ging, had ik niet verwacht dat zelfs in de treinen alle Brabantse plaatsnamen werden benoemd bij hun Carnaval namen. Daardoor was ik erg verward en moest ik dubbel checken bij welk treinstation de trein nu daadwerkelijk stond. In Limburg, waar ook veel Carnaval gevierd wordt, zijn deze alternatieve Carnaval namen een stuk minder populair en blijven de namen op het station hetzelfde.

Wat te doen in Kielegat

Het Carnaval in Breda wordt vooral gevierd in Breda Centrum waar heel veel horeca- en cafégelegenheden zijn. De meeste van deze gelegenheden zijn te vinden rondom de Grote Markt, Havermarkt en de Haven. In de meeste kroegen van het centrum, maar ook de buurthuizen en scholen van Breda, wordt enorm veel Carnaval gevierd. De scholen in Breda vieren vooral op vrijdag Carnaval, wat vaak een speciaal thema heeft. De diverse Bredase wijken zoals Biesdonk, Blauwe Kei, Haagse Beemden, Heusdenhout, Ginneken en Princenhage hebben hun eigen carnavalsoptochten en een speciaal programma met enorm veel carnavalsactiviteiten. De optocht door het centrum van Breda is altijd heel druk. Elke kroeg is vrijwel open en de straten zijn allemaal vol. Niet alleen Brabanders, maar ook veel feestgangers uit alle andere hoeken van het land komen naar Breda om Carnaval te vieren. Vaak niet wetende wat de tradities en normen van het feest zijn.

Prins Carnaval

De prins is de gekozen ceremoniemeester die voor, tijdens en een beetje na Carnaval een belangrijke rol heeft in Breda en de carnavalsvereniging van de prins. Vanwege de betekenis van het getal 11 als het gekkengetal wordt de nieuwe prins in een aantal plaatsen op 11 november, de elfde van de elfde, gekozen. Het is een sport geworden in het Zuiden van Nederland om vooraf te raden en te gokken wie de nieuwe prins zou gaan worden. De prins wordt bijgestaan door de Raad van Elf, maar vaak ook door een prinses. In Limburgse steden, waar ik vandaan kom, wordt ieder jaar een nieuwe prins gekozen, maar in Brabant werkt het wat anders. Daar kan een persoon meerdere jaren de rol van prins vervullen.

Heb je al andere plannen tijdens carnaval? Maar wil je wel wat meer weten over Breda? Ontdek Breda: top 5 culturele hotspots!

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Breda Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden