← Terug naar overzicht

Oh no! Ik heb waarschijnlijk een SOA

Na een aantal 'gezellige nachten' met een scharrel, hoorde ik vandaag via via dat mijn ex-scharrel waarschijnlijk een SOA heeft. Hoe a-relaxt!! Gelukkig hebben we het wel altijd veilig gedaan, dus de kans is aanzienlijk kleiner dat ik een SOA heb, maar toch bestaat er een kans. Dus ik ben eens uit gaan zoeken hoe je er achter kunt komen of je een SOA hebt en heb de voor- en nadelen van elke manier erbij gezet. Lees dus snel verder!

Wanneer moet je je zorgen maken?

Je kunt lang rondlopen met een SOA zonder dat je het weet. Daarom is het verstandig om je regelmatig te laten testen wanneer je een (of meerdere ;)) bedpartners hebt gehad (ook als je het veilig hebt gedaan). Wanneer moet je je sowieso zorgen maken? Nou als je last krijgt van een of meerdere van de bekende symptomen; een branderig gevoel, irritatie, zweertjes of wratjes bij je geslachtsdelen of pijn tijdens het vrijen. Maar pas op!! Je kunt gewoon een SOA hebben, zonder dat je last hebt van een van deze symptonen. Wil je meer weten over alle symptomen? Check dan even onze pagina over SOA’s.

Mogelijkheden om een SOA te laten testen

Er zijn een aantal mogelijkheden om je te laten testen op een SOA. Ik heb verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen voor je uitgezocht en op een rij gezet.

  1. SOA-test via de SOA-poli van de GGD
  2. SOA-test via je huisarts
  3. Via een anonieme thuistest

SOA testen via de SOA-poli van de GGD

De GGD bij jou in de buurt heeft als het goed is een SOA-poli. Je kunt je daar aanmelden om je te laten testen, meestal op vaste tijden. Het voordeel hiervan is dat je online of telefonisch een afspraak kunt maken. Het kost ook niks om je daar te laten testen (mits je jonger dan 25 jaar bent). Het nadeel is de 'walk-of-shame'... Heb een tijd geleden van een vriendin gehoord, dat zij zich ging laten testen op een SOA, omdat een oude scharrel een SOA had. Kwam ze op de SOA-poli twee vriendinnen tegen, die zich ook lieten testen... dat is toch verschrikkelijk! Ik zou door de grond zakken.. 

Voordeel: Gratis laten testen.
Nadeel: Kans om bekenden tegen te komen.

SOA testen via je huisarts

Via je huisarts kun je een verwijsbrief halen om je te laten testen op een SOA. Sommige huisartsen sturen dat zo naar je toe, maar bij andere moet je eerst op gesprek om te praten over jouw sexuele activiteiten (waar je natuurlijk totaal geen zin in hebt). 
Met het verwijsbriefje van je huisarts kun je naar het ziekenhuis, waar je urine moet inleveren en/of bloed moet laten afnemen, waarna het wordt geanalyseerd in het lab.
Het voordeel van een verwijsbrief via je huisarts is dat je op elk willekeurig tijdstip kunt gaan. Het nadeel is dat je gemiddeld tussen de € 100,- en € 250,- kwijt bent voor een SOA-test en wanneer je jouw eigen risico nog niet hebt opgemaakt van je zorgverzekering, dan mag je dat mooi zelf aftikken! 

TIP: Komt de post van jouw zorgverzekering nog bij je ouders binnen, let er dan op dat daar waarschijnlijk de brief binnenkomt van de verzekering. Daar staat in dat je dit onderzoek hebt laten doen!

Voordeel: Je hoeft niet langs de SOA-poli, dus geen kans om bekende tegen te komen.
Nadeel: Kans dat je eerst langs de huistarts moet. Kans dat je behoorlijk wat moet betalen, als je eigen risico nog niet op is.

Anoniem thuis testen

Tot slot is er nog een vrij onbekende manier om je te laten testen, dit zijn de zelf-tests. Je kunt deze online kopen en wordt dan anoniem opgestuurd. Je kunt zelf thuis de test doen, wanneer jij dat wilt. Er zijn best wel wat partijen die deze tests aanbieden en niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Ik kwam uit bij de website van Testalize.me. De testen die zij verkopen, worden ook door de GGD zelf gebruikt dus dat zit wel goed!

Het voordeel van thuis testen is natuurlijk dat je geen afspraak hoeft te maken bij huisarts of SOA-poli, maar het thuis kunt doen wanneer jij het wilt en volledig anoniem. Je hebt binnen 14 dagen de uitslag binnen. Een anonieme SOA-test kost € 39, maar dat is altijd nog minder dan de test via je huisarts/ziekenhuis.

Voordeel: Je hoeft niet naar het ziekenhuis of de huisarts en je kunt het thuis doen wanneer jij het wilt.
Nadeel: Werkt alleen als je op Chlamydia en Gonorroe wilt laten testen (dat komt het meest voor, maar kijk wel goed of degene van wie jij een SOA zou kunnen hebben dus een van deze twee SOA's heeft).

Informeer je omgeving

Mocht het zo zijn dat je inderdaad een SOA hebt, informeer dan altijd jouw bedpartners van de afgelopen tijd! Natuurlijk zit je er niet op te wachten om iedereen een sms te sturen, maar gelukkig kan je jouw bedpartners anoniem informeren via de website van GGD Nederland: www.partnerwaarschuwing.nl. Als je een SOA hebt, krijg je een code toegestuurd, waarmee je kunt inloggen op de website. Je kunt dan anoniem een sms laten versturen naar jouw bedpartners, zodat zij het bericht krijgen om zich ook te laten testen. Scheelt je een hoop awkward telefoongesprekken of sms-berichten!

Behandeling van SOA

Denk jij een SOA te hebben? Onderneem dan meteen actie! Een SOA is vaak met een korte antibioticakuur te verhelpen, mits je er tijdig bij bent.
Dus ook al heb je geen last, maar twijfel je of je een SOA kunt hebben... laat je dan altijd testen! 

En onthoud: better safe than sorry! 

Meer studentennieuws

netflix
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Breda Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden