← Terug naar overzicht

Eerste keer hospiteren

Ja, daar was ik dan, met mijn goed gedrag... Totaal onvoorbereid liep ik de kamer binnen. Mijn eerste keer hospiteren. Ik dacht langs te gaan en ‘gewoon’ even de kamer te bekijken. Echter: de huisgenootjes in kwestie hadden een ander plan en was het een groepshospiteeravond. Iedereen deed zijn best om natuurlijk zo leuk en grappig mogelijk over te komen. Hoe pak je een groepshospiteeravond nu het beste aan en hoe val jij op tussen twintig medehospiteerders? Ik vertel je alles over mijn eerste keer hospiteren.

Ik was al een tijdje om mij heen aan het kijken. Als ik kon, reageerde ik op Facebook en via websites zoals Pararius en Kamernet. Het zoeken naar een geschikte kamer die voldoet aan mijn eisen was nog best lastig. (Oke, nu klinken die eisen zo wel erg extreem... haha) Ik wilde graag niet ‘te’ veel huisgenoten. Hoewel ik gezelschap altijd fijn vind, brengen meer huisgenoten ook meer ‘rommel’ mee. Ik zocht een kamer in Den Haag en vond via de Facebookpagina ‘find a roommate The Hague’ een kamer in het centrum van Den Haag. (Ik hoor overigens dat er per stad van dit soort Facebookpagin's zijn, dus zoek jij een kamer, zoek dan ook even naar een Facebookpagina van jouw stad).  Deze kamer had een eigen badkamer en ook nog eens beschikbaar voor een fijn studentenprijsje.

Het eerste berichtje

Wat moet ik typen dacht ik? Je wil natuurlijk zo leuk mogelijk over komen zonder te overdrijven. Allereerst stelde ik mijzelf voor, daarna vertelde ik over wat ik deed qua studie en hobby’s. Niet heel bijzonder dacht ik zo, maar ik hoopte door mijn blogervaring dat ik enigszins een leuk enthousiast berichtje had gestuurd.

De hospiteeravond

Om eerlijk te zijn, heeft uit huis gaan geen hele erge haast. Met deze insteek ben ik dus ook naar de hospiteeravond gegaan. Ik dacht de kamer te bekijken en even met de huisgenoten te praten. Echter: er hadden veel mensen gereageerd... Toen ik aanbelde en de kamer binnen liep, zag ik een kamer vol stoelen staan. De huisgenoten zeiden dat de rest van de hospiteerders straks kwamen. Toen de kamer eenmaal was gevuld, leek het echt een kippenhok. Iedereen wilde zo leuk mogelijk overkomen en vertelde de meest bizarre verhalen. Voor sommige medehospiteerders was dit al hun 6e keer hospiteren! Ik deed mijn verhaal en merkte als snel dat ik een klik had met de huisgenoten.

Het telefoontje

De hospiteeravond duurde erg lang. Het begon om 21.00 uur tot 23.00 uur. Omdat het een behoorlijk grote groep was, wilde iedereen zoveel mogelijk aan het woord zijn. Uiteindelijk kregen we een rondleiding door het huis en daarna ging iedereen naar huis. Onderweg naar huis werd ik gebeld door de huisgenoten of ik de kamer nog graag wilde. Mijn antwoord was natuurlijk volmondig ‘JA!’.

Tips hospiteren

Tot slot wil ik je nog een aantal tips meegeven wat je wel en niet moet doen bij het hospiteren:

Don't:

  • Niet onzeker zijn: ik voelde mij best onzeker tussen twintig meiden. Ik was de oudste daar en het was mijn eerste keer hospiteren. Iedereen vertelde de leukste verhalen en meest interessante studies. Al die verhalen maakte mij best onzeker en bracht mij behoorlijk aan de twijfel of ik wel leuk genoeg zou zijn. Dit is natuurlijk onzin! De clichés zijn waar: gewoon jezelf zijn. Hoe graag je de kamer misschien ook wil. Je moet je niet anders voordoen, hierdoor is het voor jou later ook geen fijn woonplezier als.
  • Cadeautjes meenemen: het gaat om jou en niet dat je de huidige huisgenoten omkoopt. Tijdens mijn eerste hospiteeravond had ik geen 'cadeautje' megenomen. Andere medehospiteerders hadden dit wel gedaan. Hele wijnflessen kwamen op tafel (no joke). Het was mijn eerste keer, dus ik had hier totaal niet aan gedacht. 
    Voel je dus absoluut niet ongemakkelijk hierover als dit gebeurt. Uiteindelijk heb ik de kamer gekregen zonder cadeautje mee te nemen en gewoon mijzelf te zijn.
  • Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg: omdat het een groepshospiteeravond was, wil iedereen zo leuk en 'orgineel' mogelijk over komen. Door deze toch wat compentieve avond, vertelde een aantal mensen de meest gekke verhalen om op deze manier op te vallen. Het is oke om eerlijk te zijn en een grappig verhaal te vertellen. Maar, don't take it to far!

Do:

  • Ga er nuchter heen: ik doel hier niet alcohol, haha. Het beste is om met weinig verwachtigen naar zo een avond te gaan... Hoe graag je de kamer ook wil. Met deze mindset is het alleen maar een meevaller als je onverwachts toch wel bent gekozen.

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad wat betreft mijn ervaring van eerste keer hospiteren. Het is superspannend, maar we moeten het allemaal wel een keer doen. Zoek jij nog een kamer voordat je aan je studie gaat beginnen? Lees dan ook: 'Hoe vind je voor september een kamer?'.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Breda Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden