Skip to main content

Zo kun je sparen tijdens je studententijd

Misschien ben je tijdens je studententijd wel voor het eerst serieus bezig met geld. Het betalen van het hoge collegegeld, de studieboeken die je nodig hebt, maar ook eventuele kamerhuur en boodschappen. Het kost allemaal wat. Helaas leren we op de middelbare school niet veel over sparen, dus moeten zelf ontdekken op welke manieren we geld op zij kunnen zetten. Ben je klaar met elke avond pasta pesto eten? Bekijk dan de onderstaande zeven money spaartips zodat ook jij aan het einde van de maand wat geld kunt overmaken naar je spaarrekening in plaats van eraf halen. 

1. Geld verdienen

Als we willen sparen dan beperken we allerlei activiteiten die we willen doen, maar het geld wat er binnenkomt op je bankrekening heeft er vooral invloed op. Geld lenen bij ome DUO is niet verkeerd, als je het geld daadwerkelijk gebruikt voor je collegegeld en huur van je kamer. Maar onthoud wel goed dat het geen "gratis geld" is en dat je het na je studie allemaal moet terugbetalen. Gelukkig heb je daar wel even de tijd voor, maar als je een huis wil kopen kan het invloed hebben op je hypotheek. 

Heb je tijd om wat extra bij te verdienen? Doe dit dan! Je kunt aan de slag als freelancer of je gaat in dienst bij een bedrijf voor een paar uur per week. Als je als freelancer aan de slag wil, kan je zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en wanneer je dit gaat uitvoeren. Het hebben van een bijbaantje is niet alleen fijn voor je bankrekening, het staat ook nog eens goed op je cv!

2. Regel een noodfonds

'Spaar voor later', een uitdrukking die je ouders vast vaak tegen je zeggen, maar dit is niet altijd heel realistisch tijdens je studententijd. Als je een bijbaan hebt verdien je wel wat geld, maar dit is natuurlijk niks vergeleken met een salaris van een fulltime baan. Daarnaast wil je ook genieten van je studententijd en leuke dingen doen met vrienden of clubgenoten. Het hebben van een noodfonds is toch wel handig. Probeer daarom € 10,- tot € 20,- per week te sparen zodat je een klein spaarpotje hebt, voor het geval dat je echt geld nodig hebt. Dit is niet alleen handig als je op kamers woont, maar ook als je nog woont bij je ouders. Mocht je laptop het begeven, dan kun je met je noodfonds een nieuwe aanschaffen. 

3. Houd bij hoeveel je uitgeeft

Het bijhouden van je uitgaven is niet alleen handig voor ons als studenten, maar voor iedereen die een beetje wil letten op zijn of haar geld. Niet veel mensen weten hoeveel ze eigenlijk uitgeven en wat er binnenkomt. Check regelmatig je bankrekening en schrijf op hoeveel je per maand ongeveer ontvangt en wat je per categorie uitgeeft. Hierdoor krijg je een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. 

4. Stel een budget op

In de vorige tip zet je voor deze tip al de eerste stap. Je hebt opgeschreven wat je per categorie uitgeeft en daarom ga je nu bepalen wat je per maand maximaal hieraan wil besteden. In het begin kan het wat lastig zijn om hieraan te houden, maar als je dit eenmaal oefent gaat het steeds beter en heb je er later nog eens profijt van. 

5. Houd je aan je afspraken

Het budgetteren per categorie is niet alleen voldoende. Je moet het daadwerkelijk ook uitvoeren en dit is het moeilijkste deel. Toch zijn er oplossingen om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld je maaltijden vooruit plannen en een boodschappenlijstje maken zodat je geen onnodige producten in je mandje gooit in de supermarkt. Wil je graag naar het terras, maar heb je er eigenlijk geen geld voor? Nodig dan je vrienden uit bij jouw thuis. Vraag desnoods of iedereen wat mee wil nemen. Niet alleen jij zal dit fijn vinden op dat moment, ook je vrienden. Iedereen bespaart hierdoor geld. En verminder je impulsaankopen. Heb je iets leuks gezien? Bedenk na drie dagen of je het nog steeds zo leuk vindt. Dit is zo? Dan is het helemaal oké om het te kopen. Anders kun je het beter later en je geld op zij zetten voor wat anders. 

6. Geef niet toe aan groepsdruk 

We willen dat mensen ons leuk en succesvol vinden. Daarom kopen we weleens nieuwe spullen terwijl we eigenlijk het geld er niet voor hebben en ook niet nodig hebben. Of we zijn toch aanwezig op het feestje, omdat we anders last hebben van FOMO. Dit zijn gevallen van groepsdruk. Het is belangrijk dat je leert om er goed mee om te gaan. Probeer daarom bewust te worden van groepsdruk. Ervaar je zo'n situatie? Bedenk of je wel echt dat kledingstuk nodig hebt of dat je echt naar het feestje wil. Zeg niet alleen 'ja' omdat anderen dat van je verwachten.

7. Tweedehands studieboeken

Aan het begin van het nieuwe studiejaar moet je vaak weer nieuwe boeken aanschaffen en dit kan een grote uitgaven zijn. Zoek je benodigde boeken eens op Bookmatch. Hier kun je tweedehands boeken kopen en verkopen. Dus gebruik je na het studiejaar de boeken niet meer? Verkoop ze dan weer via Bookmatch. Je kunt er dan een leuk zakcentje voor terug krijgen. 

Dit waren onze zeven spaartips! Wij hopen dat we je een zetje hebben gegeven in de goede richting.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.