Skip to main content

Van een hogeschool naar de universiteit

Je bent bijna klaar met je hbo-opleiding, maar wat nu?! De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik koos ervoor om de uitdaging aan te gaan en door te studeren aan de universiteit. Met mijn diploma Communicatie op zak koos ik voor het premasterprogramma Media & Journalistiek. Hoe mij dat afgaat lees je hieronder!

Koffie voor college

Ik ging van een relatief kleine en persoonlijke hogeschool in Leiden naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Universiteit heeft een campus met ongeveer 12 gebouwen. In Leiden keek ik in welke vleugel ik college had, nu kijk ik eerst in welk gebouw ik moet zijn. Inmiddels ben ik eraan gewend en loop ik, godzijdank, niet meer als een soort toerist met een plattegrond rond. De eerste NS-vertragingen heb ik al gehad en overleefd, maar ik mis het wel om binnen 5 minuten op mijn bestemming te zijn. Het enige voordeel aan de langere reistijd is dat ik na drie koppen koffie helemaal wakker ben en niet wegdommel tijdens college.

College op de universiteit

Eenmaal aangekomen bij college, merk ik het verschil tussen hbo en wo heel erg. Ik heb op de universiteit veel verplichte werkgroepen en verschrikkelijk veel deadlines. Het is elke week wel raak. Waar ik op het hbo een week voor mijn tentamens blokte, maak ik op het wo tussendoor veel opdrachten die ook de tentamenstof behandelen. Hierdoor merk ik wel dat ik de stof veel intensiever behandel dan op het hbo. Wat ik het meest mis aan het hbo is dat ik thuis de hoorcolleges terug kon kijken. Ik moet het nu doen met alleen de PowerPoints (en dan ben je snel uitgekeken kan ik je vertellen). Op sommige universiteiten kun je wel gewoon de hoorcolleges terugkijken. Ik heb dus gewoon dikke vette pech bij deze wo-opleiding.

Na hbo naar wo?

Ondanks dat ik mij nog in de beginfase van de premaster bevind, is het duidelijk een goede keuze geweest. De stof is moeilijker en ik heb meer tijd nodig om te studeren. Daartegenover staat dat ik nu al merk dat het een aanvulling is op mijn hbo-opleiding. Je gaat veel dieper op de stof in en bent vrijer in het geven van je mening. Ook is het een verrijking om in een andere stad te studeren met andere mensen om je heen. Je leert nieuwe plekken kennen en bevind je in een andere (leer)omgeving. Twijfel jij nog wat je na je hbo-opleiding wil gaan doen? Dan raad ik je zeker aan om is te kijken wat de mogelijkheden op de universiteit voor jou zijn!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.