De keuze is reuze qua studies. Hoe kies je nu de juiste studie uit al deze opties en waar moet je nog meer aan denken? Lees hier tips om een studie te kiezen.

Open dagen bezoeken

Op het internet kan je veel informatie vinden over de opleidingen, zoals vakken en baanmogelijkheden. Maar sla het bezoeken van een open dag ook niet over. De meerwaarde van een open dag moet je niet onderschatten. Tijdens de open dag proef je de sfeer van de onderwijsinstelling en opleiding, wat je niet kunt ervaren door een brochure te lezen. Ook heb je tijdens de open dag tijd om vragen te stellen aan docenten en huidige studenten. Zo krijg je een beter beeld van de studie.

Meelopen of proefstuderen

Tijdens een meeloopdag loop jij mee met een student van de studie. Dit is vaak een eerstejaarsstudent. Door een dagje mee te lopen, krijg je een beter beeld van de vakken en ervaar je hoe de docenten van de opleiding zijn. Niet bij alle opleidingen kan je meelopen. Dan wordt er vaak als alternatief 'proefstuderen' georganiseerd. Tijdens proefstuderen wordt er een dag les gegeven speciaal voor studenten die interesse hebben in de opleiding. Wie weet ontmoet jij hier jouw toekomstige studiegenoten.

Studentenstad

Weet je al welke opleiding je wilt doen? Dan kan je bijna bij elke opleiding nog kiezen waar je deze opleiding wilt volgen. Ook hierbij helpt het om een bezoekje te brengen aan de hogeschool of universiteit. Daarnaast is de studentenstad ook belangrijk. Ga daarom ook de stad in om te ervaren hoe deze studentenstad is. Ken je iemand die in de desbetreffende studentenstad woont? Vraag hem of haar dan om een rondleiding. Zo leer jij de stad echt goed kennen. Vind je de opleiding in een stad ver weg erg leuk, maar zie je de afstand als een belemmering? Denk er dan over na om op kamers te gaan. Dit is ook goed voor je zelfontwikkeling. Lees hier handige zoektips voor een kamer.

Financiering

Naast de keuze voor een studie en studentenstad moet je ook nadenken over hoe jij je studie wilt financieren. Gelukkig krijg je als je voor de eerste keer studeert 50% korting op je collegegeld. Dit scheelt een hoop. Naast het collegegeld moet je echter ook andere dingen kopen, zoals je boeken. Wil je op kamers gaan? Houd dan rekening met de kosten van de huur, verzekeringen en boodschappen. Breng van tevoren goed je uitgaven en inkomsten in kaart in een begroting. Zo voorkom je zoveel mogelijk onvoorziene kosten.

14-02-2022