Skip to main content

Studeren in Breda studentenstad

Breda is één van de gezelligste studentensteden in Noord-Brabant. De warme sfeer en de prachtige binnenstad zijn uitnodigend voor (aankomende) studenten. In Breda wonen meer dan 10.000 studenten en studeren meer dan 20.000 studenten. In dit artikel lichten we toe wat deze studentenstad allemaal te bieden heeft voor (aankomende) studenten. 

Huisvesting in Breda

De gemiddelde huurprijs in Breda is €380,-, voor een kamer van 18 vierkante meter. Deze prijs ligt lager dan het landelijk gemiddelde van €436,-. Deze redelijk lage prijzen zorgen er dan ook voor dat het lastig is om een kamer te vinden in deze studentenstad. Het is dus verstandig voor studenten om zich op tijd in te schrijven bij kameraanbieders, zoals klik voor kamers, Kamernet en Kences. Deze websites zorgen ervoor dat studenten veilig en snel aan een woonruimte komen. 57% van de studenten in Breda woont in een studentenhuis waarbij zij hun eigen slaapkamer hebben en de badkamer, keuken en het toilet delen met hun huisgenoten. 18% van de studenten in Breda woont in een éénkamerwoning met eigen voorzieningen (ook wel een studio genoemd) en 25% van de studenten in Breda woont luxe en heeft een woning met meerdere kamers voor zichzelf.

Hogescholen en universiteiten in Breda

Breda heeft 5 hogescholen en 2 universiteiten waar studenten kunnen gaan studeren. Onder andere de Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences en de Open-Universiteit, zijn populair in Breda. Deze scholen bieden diverse opleidingen aan en zorgen ervoor dat studenten het maximale uit hun studie kunnen halen. Ook biedt Breda de Koninklijke Militaire Academie, deze maakt deel uit van De Nederlandse Defensie Academie. 

Studentenverenigingen in Breda

Breda heeft meer dan 10 studentenverenigingen waar studenten zich bij kunnen aansluiten. Studentenverenigingen zijn de perfecte manier voor studenten om nieuwe vrienden te maken in een vreemde stad. Virgo is de grootste en oudste studentenvereniging van Breda, waar meer dan 400 leden zijn aangesloten. Deze gezelligheidsvereniging is geschikt voor studenten van de Avans Hogeschool en organiseert leuke evenementen voor studenten om elkaar beter te leren kennen, een netwerk op te bouwen en het vooral heel gezellig te hebben. Veel studentenverenigingen in Breda kiezen ervoor om geen ontgroening meer te organiseren, maar houden in plaats daarvan een inauguratie tijdens de introductieweek. Ook kent Breda een sportvereniging: BRESS Bredase Studentensport. Deze vereniging werkt samen met de Avans Hogeschool en Breda University of Applied Sciences en biedt meer dan 60 sporten aan zoals fitness, zwemmen en yoga. Gelovige studenten kunnen zich aansluiten bij een religieuze vereniging zoals Ichtus Breda, dé Christelijke studentenvereniging van Breda. Als laatste kunnen studenten zich aansluiten bij studieverenigingen, deze focussen zich op het combineren van studiegerelateerde activiteiten met gezelligheid.

Vrije tijd in Breda

In Breda zitten de studenten niet stil. De stad heeft meer dan 120 cafés, 5 musea, 3 bioscopen en 2 theaters. Studenten kunnen deze stad leren kennen tijdens de introductieweek. Er wordt onder andere het HBO Intro Festival georganiseerd waar studenten elkaar en de stad kunnen leren kennen.

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.