Het studentenleven zit vol fancy borrels, nieuwe vrienden en knappe scharrels. Toch is er ook een kant waar je geen foto's van ziet op Instagram en waar nauwelijks over gesproken wordt. In deze blog neem ik je mee naar de rauwe kant van het studentenleven. Ik noem het: studentenleed!

Bier, tequila en nog meer bier

Op het moment dat ik op mijn fiets sprong richting de stad wist ik al dat het mis zou gaan. Ik zou slechts één biertje doen met Bram, mijn beste vriend. Maar een biertje werd al snel vijf biertjes en voor ik het wist zaten we aan de tequilashotjes. Ik beet in de citroen en zei met een zuur gezicht dat dit echt het laatste shotje was. De volgende dag had ik om half negen college. "Ah, zullen we er nog eentje doen, om het af te leren?" Bram keek me smekend aan en tegen zijn grote puppy-ogen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Ondanks dat het laatste biertje sterk naar meer smaakte, wurmden we ons door de bezwete menigte heen naar de uitgang. Maar nog voor we de uitgang bereikten kwamen we Pieter tegen. "Jongens, ik heb na drie jaar falen eindelijk dat verdomde statistiekvak gehaald!" riep Pieter stralend. "Dus dat betekent bier! En ik trakteer!" Pieter haalde rondje na rondje. Ik kon natuurlijk niet weigeren. Eerst riep ik nog na elk biertje dat dit toch echt de laatste was, maar al gauw gaf ik het op. We dansten, zweetten, schreeuwden, zopen en Pieter betaalde. Toen de zon opkwam zaten we uitgeput in de misselijkmakende lucht van oud frituurvet in de snackbar. De TL-verlichting van de snackbar liet niks aan de verbeelding over. Donkere wallen, mascaravlekken en bleke wangen tekenden onze gezichten. We propten ons vol met kleffe friet, hopend dat het er niet even later weer uit zou komen. Toen ik naar mijn fiets strompelde, realiseerde ik me dat ik naar college moest. Er was geen tijd meer om langs huis te gaan dus fietste ik met fikse tegenzin naar de universiteit.

In de collegebanken

"Mijn hemel, wat heb jij gedaan?’ Sophie keek me walgend aan toen ik naast haar neerplofte in de collegebank. Mijn walm van alcohol, zweet en rook deed haar zichtbaar kokhalzen. Ze grabbelde in haar tas en haalde er een deofles uit. "Wil je hier alsjeblieft iets mee doen? Die lucht is niet te harden." Gehoorzaam spoot ik me van top tot teen in. Sophie was op de universiteit een goede vriendin van mij, maar onze levens buiten de universiteit verschilden fundamenteel van elkaar. Zij was streng christelijk en keurde mijn losbandige bestaan sterk af. De misprijzing droop ook nu van haar gezicht.

Duivels gedrag

De dag was lang en zwaar. Ik moest continu mijn best doen om niet van brakheid over mijn nek te gaan midden in de collegezaal. Een leraar snauwde me volledig af toen ik neigde in slaap te vallen tijdens haar les. Ook hadden meer mensen blijkbaar last van mijn stapstank, want bij het laatste college probeerde iedereen zo ver mogelijk bij mij vandaan te zitten. Alleen Sophie bleef bij me in de buurt en praatte me de oren van het hoofd over de bijbel in een poging me te redden van dit duivelse gedrag en me tot god te brengen. Na deze urenlange kwelling rolde ik thuis met kleren en al mijn bed in en viel ik in een diepe lange slaap.

Heb jij tussen het stappen en je vroege college nog een uurtje tijd over? Alleen een anti-kater ontbijt helpt je de dag door!

12-11-2020