Skip to main content

Studenten ov vakantie | Gratis, met korting of voor het volle tarief?

Tijdens je studententijd is het ontzettend fijn dat je voor een paar jaar gebruik kunt maken van je studentenreisproduct. Toch moet je rekening houden met het feit dat er op enkele dagen de regels net even anders zijn. Of je recht hebt op je huidige abonnement, hangt af of je hebt gekozen voor een week of weekend reisproduct. Wil je weten wanneer jij gratis, met korting of voor het volle tarief reist in 2024? Lees dan snel verder.

Studenten ov vakantie | Regels weekabonnement 

Als je in bezit bent van een weekabonnement reis je doordeweeks altijd gratis, ook in vakanties. Vanaf zaterdag 4.00 uur tot maandag 4.00 uur reis je met 40% korting in de trein en 34% in (water)bus, tram en metro. Echter is er een uitzondering tijdens de zomervakantie, want dan reis je helaas niet gratis maar heb je recht op de korting die ook normaliter geldt in het weekend. Je moet minimaal € 10,- op je ov-chipkaart hebben staan.

Let op: de zomerperiode loopt dit jaar van 16 juli 4.00 uur tot 16 augustus 4.00 uur

Tijdens de feestdagen reis je helaas niet gratis als de feestdag doordeweeks valt. Met goede vrijdag is het anders, dan reis je wel gratis. De regels voor 2024 zien er als volgt uit:

 • Goede vrijdag: gratis reizen
 • Overige feestdagen: reizen met korting 40% in de trein, 34% in (water)bus, tram en metro van 4.00 uur tot 4.00 uur de volgende dag.

Bekijk op DUO voor meer informatie over het reizen met studenten ov

Studenten ov vakantie | Regels weekendabonnement 

Als je een weekendabonnement hebt, reis je vanaf vrijdag 12.00 uur tot maandag 4.00 uur gratis. Daarbuiten heb je recht op 40% korting in de trein en 34% in (water)bus, tram en metro*. Tijdens de zomervakantie zijn de regels als volgt:

 • Van vrijdag 12.00 tot maandagochtend 4.00 uur reis je gratis
 • Van dinsdag t/m vrijdag voor 9.00 uur betaal je het volledige tarief
 • Korting op maandag vanaf 4.00, dinsdag t/m donderdag vanaf 9.00 en vrijdag van 9.00 – 12.00 uur**

* van dinsdag t/m vrijdag van 4.00 uur tot 9.00 uur reis je op saldo en betaal je het volle tarief
**40% korting in de trein, 34% korting in de (water)bus, tram en metro

Ook tijdens feestdagen reis je gratis, zelfs als de feestdag doordeweeks valt. Hieronder vind je een overzicht voor welke aankomende feestdagen in 2024 dit geldt:

 • Koningsdag (zaterdag 27 april)
 • Bevrijdingsdag (zondag 5 mei)
 • Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei)
 • Eerste Pinksterdag (zondag 19 mei)
 • Tweede Pinksterdag (maandag 20 mei)
 • Eerste Kerstdag (woensdag 25 december)
 • Tweede Kerstdag (donderdag 26 december)

> Bekijk op studentenreisproduct voor een volledige kalender over het reizen met studenten ov

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.