Veel studenten moeten vanaf februari 2023 weer een stage doen, maar dan moet je eerst een stageplek zoeken. Maar hoe vind je eigenlijk een leuke stageplaats? Er zijn verschillende manieren om een stageplaats te vinden waar je het naar je zin gaat hebben. Lees je mee?

Cv maken

First things first: je kan nergens aankloppen zonder cv, dus verzamel alle gegevens, ga naar Canva en fabriceer een prachtig cv. Vraag of je vader, moeder, achterneef of buurvrouw jouw cv nog even na kan kijken zodat er geen fouten meer in staan. Klaar? Top! Nu op zoek naar die toffe stageplaats.

Stage vacaturebank

De meest voor de hand liggende optie is dat je je inschrijft bij een vacaturebank. Je kan bijvoorbeeld terecht bij Studiegerelateerdebijbaan, maar er zijn genoeg andere opties. Hier lever je jouw cv in, maar vaak is een motivatiebrief nodig. Je moet bedenken dat al jouw klasgenoten óók op zoek zijn naar een stageplaats, dus wat gaat ervoor zorgen dat jouw motivatiebrief opvalt? Dat is waar je over na moet denken als je die motivatiebrief schrijft.

Open sollicitatie

Een andere optie is het benaderen van bedrijven met een open sollicitatie. Misschien fiets jij het afgelopen jaar iedere dag langs een bedrijf en denk je: "Daar zou ik later willen werken!" Misschien is dat wel dichterbij dan je denkt, want waarom zou het niets zijn als stageplek? Ook hier geldt weer: je moet opvallen. Maak een motivatievideo waarin je jouw toekomstige collega's enthousiast maakt om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Doe jij een creatieve studie? Dan kan je natuurlijk niet anders dan jezelf voor te stellen op een creatieve manier. Je kan het zo gek niet bedenken ;-)!

Stageplek via vrienden of studiegenoten

Ken jij studiegenootjes uit andere jaren die erg enthousiast hebben gesproken over hun stagetijd? Dan is dat bedrijf misschien ook wel een fijne plek voor jou. Het voordeel hiervan is dat jouw studiegenoot vast een telefoonnummer heeft van iemand binnen dat bedrijf. Het is een kwestie van een belletje geven en je hebt een goede indruk achtergelaten!

Sollicitatiegesprek

En dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, woehoe! Het sollicitatiegesprek is altijd spannend, maar zolang je jezelf blijft kan er weinig fout gaan. Je solliciteert naar een stageplek, dat betekent dat je nog veel moet leren en dat weten ze. Als je al veel kennis hebt van bepaalde onderwerpen is het zeker aan te raden om dit kenbaar te maken, maar verder is het vooral belangrijk om te laten weten dat je graag wil leren, geïnteresseerd bent in het vakgebied en collegiaal bent. Dan ben je al bijna binnen!

We wensen je heel veel succes met de zoektocht naar een fijne stageplek!

26-10-2022