Skip to main content

Het treinstation van Breda

Als student uit een andere stad is het belangrijkste ding om naar je studentenstad te komen, het treinstation. Dit is waar je je lange, lange reis begint en eindigt. Graag vertel ik je wat meer over het treinstation van Breda.

Het ontstaan van het treinstation

Dichtbij het centrum en redelijk in het midden van de stad werd op 1 mei 1855 een treinstation geopend in Breda. De reden hiervan was destijds om een spoorlijn aan te bouwen naar Roosendaal. Echter werd het station al snel vervangen in 1863, want toen werd er ook een spoor geopend naar Tilburg. Veel stelde het station destijds niet voor, dat komt omdat Breda nog een vesting (verdedigingswerk) was en het station onder enkele beperkingen van de vestingwet viel. Dat hield in dat het station in tijden van oorlog snel gesloopt zou kunnen worden. Tegenwoordig is het station groter, steviger en een stuk moderner.

Wie, wat en waar?

Er zijn 13 plekken in het station waar iets te eten en te drinken is. Ook zijn er meerdere winkels in het station zoals de Bruna, Cut ’n go, Etos en Sissy-Boy. Gelukkig is het station ook erg toegankelijk voor mindervaliden. Aangezien het centrum meer in het zuiden van Breda ligt is het 10 minuten lopen van het treinstation naar het centrum van Breda. Deze 10 minuten vliegen voorbij, aangezien de weg naar het centrum te bewandelen is door het Valkenberg park waar vaak concertjes te waarnemen zijn. Ook zijn er veel wandelende mensen, kinderen die buiten spelen, veel mooie bloemen en andere (vaak) gratis activiteiten.

Renovaties in 2020

Er zijn meerdere plannen en geruchten over het station in 2020. Tegenwoordig heeft het 3 perrons en 6 perronsporen en is er toegang via poortjes. Een jaar verder zou er volgens sommige plannen nog steeds 3 perrons zijn, maar dan met 7 sporen. Dat zou betekenen dat er per uur 16 treinen zouden kunnen aankomen en kunnen vertrekken. Daarvan zouden 4 hogesnelheidstreinen kunnen zijn, dus dat zou heel gaaf zijn! Door deze uitbreidende plannen voor het station wordt er geschat dat er ±57.000 gebruikers van Breda station zullen komen.

Gevoelig voor storingen

Helaas heeft het station van Breda vaak problemen met storingen. Het maakt niet uit of je uit het noorden of het zuiden naar Breda komt, want beiden kanten ervaren vaak storingen op het spoor zodra ze bijna bij het station van Breda zijn. Vandaar dat je vaak via ‘s-Hertogenbosch of moet gaan of via Tilburg en dan een bus moet pakken om in Breda terecht te komen. Dit kan ervoor zorgen dat je 2 uur langer aan het reizen bent dan dat je gepland had. Toen ik voor de eerste keer alleen in mijn kamer bleef slapen was het dus enorm schrikken toen ik niet de dag erna een trein kon pakken om weer terug te komen naar mijn ouders. Die dag waren er veel storingen en had ik een bus naar Tilburg moeten pakken, wat een uur langer duurt dan dat de trein erover zou doen. Vanuit Tilburg ging alles weer goed en verliep mijn reis vlotjes. Het was natuurlijk toch erg vervelend dat mijn reis een uur langer duurde dan nodig zou zijn.

Al met al ben ik heel blij met het station. Alles wat je nodig hebt is hier te vinden en ook als je vertraging hebt is er genoeg te doen om je tijd door te kunnen komen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Breda Studentenstad

Het studentenleven in Breda is druk, gezellig en elke dag anders. Breda Studentenstad verzamelt daarom handige tips, toffe hotspots, de nieuwste kamers en de laatste vacatures voor studenten. Zo beleef jij een fantastische studententijd in Breda!

Studeren in Breda

Ga jij studeren in Breda? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Breda heeft diverse hogescholen die verschillende hbo-opleidingen aanbieden.

Werken in Breda

Ga je in Breda studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Breda en de beste studiegerelateerde stages? Heb je hulp nodig bij het maken van een cv?

Wonen

Ga je studeren in Breda? Dan is het ook superleuk om daar op kamers te wonen! Breda heeft studenten namelijk veel te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Breda Studentenstad.

Gezondheidszorg

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten.